ziutula

ziutula

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 170]

Zawijaski francuskie z dżemem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ciasto francuskie mam zawsze w zapasie, często też zamrażam, po odmrożeniu od razu używam do pieczenia na słodko lub wytrawnie, te zawijaski to na szybko jest deser do kawki.....SMACZNEGO!!!

Zawijaski francuskie z dżemem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Zawijaski francuskie z dżemem

 

  • ciasto francuskie 1 opakowanie,
  • dżem 250 ml,
  • kaszka manna 2 łyżki czubate,
  • woda 1/4 szklanki,
  • kmin czarny ziarenka - ile potrzeba,
  • puder cukier - ile potrzeba

Sposób przygotowania:

Zawijaski francuskie z dżemem
Ciasto francuskie rozwinąć, dżem jaki lubimy (użyłam z ciemnych winogron swój domowy) wymieszać z kaszką manną.

Posmarować cały płat ciasta i zawinąć ciasno w rulon.

Ostrym nożem pokroić na 12 porcji, układać na blaszce z papierem do pieczenia.

Ciasto posmarować zimną wodą i posypać ziarenkami kminu czarnego.

Piec w 200 C, grzanie góra/dół około 40 minut, wystudzone posypać pudrem cukrem.
Zawijaski francuskie z dżemem.
Arkusz ciasta francuskiego posmarować dżemem z kaszką manną.
Zawijaski francuskie z dżemem.
Piec w 200 C około 40 minut, po upieczeniu wystudzić.