Sposób przygotowania:
Ciasteczka z jabłkami i figowym dżemem
Dżem figowy: Z cukru i odrobiny wody ugotować syrop, wsypać pokrojone w kostkę figi bez skórki, dodać sok z cytryny i ziarenka z laski wanilii. Gotować do chwili gdy dżem będzie gęsty i szklisty.
Ciasto francuskie wyjąć z papieru i pokroić w kwadraty ( mnie wyszło 21 ) Palcami zacisnąć wszystkie cztery rogi, ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce,włożyć porcję dżemu figowego i kawałek jabłka. Po wierzchu posypać płatkami migdałowymi.
Ciasteczka wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i upiec na złoty kolor.
Ciasto francuskie wyjąć z papieru i pokroić w kwadraty ( mnie wyszło 21 ) Palcami zacisnąć wszystkie cztery rogi, ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce,włożyć porcję dżemu figowego i kawałek jabłka. Po wierzchu posypać płatkami migdałowymi.
Ciasteczka wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i upiec na złoty kolor.