Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Ciasteczka z jabłkami i figowym dżemem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Ciasteczka z ciasta francuskiego z dodatkiem jabłek i słodkiego dżemu figowego to bardzo smaczne połączenie.

Ciasteczka z jabłkami i figowym dżemem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasteczka z jabłkami i figowym dżemem

 

  • Dżem figowy:
  • 3 łyżki cukru
  • 5 fig
  • ziarenka z 1/2 laski wanilii
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • Pozostałe składniki:
  • 1 gotowe ciasto francuskie
  • 1 jabłko
  • płatki migdałowe

Sposób przygotowania:

Ciasteczka z jabłkami i figowym dżemem
Dżem figowy: Z cukru i odrobiny wody ugotować syrop, wsypać pokrojone w kostkę figi bez skórki, dodać sok z cytryny i ziarenka z laski wanilii. Gotować do chwili gdy dżem będzie gęsty i szklisty.

Ciasto francuskie wyjąć z papieru i pokroić w kwadraty ( mnie wyszło 21 ) Palcami zacisnąć wszystkie cztery rogi, ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce,włożyć porcję dżemu figowego i kawałek jabłka. Po wierzchu posypać płatkami migdałowymi.

Ciasteczka wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i upiec na złoty kolor.  
Ciasteczka z jabłkami i figowym dżemem
Ciasto francuskie wyjąć z pzpieru i pokroić w kwadraciki.
Ciasteczka z jabłkami i figowym dżemem
Palcami zacisnąć wszystkie rogi i ułożyć na blaszce.
Ciasteczka z jabłkami i figowym dżemem
Włożyć porcję dżemu i po kawałeczku jabłka.
Ciasteczka z jabłkami i figowym dżemem
Po wierzchu posypać płatkami migdałowymi.