Sposób przygotowania:
Rogaliki krucho-drożdżowe
Do mąki dodać miękkie masło, kwaśną śmietanę oraz drożdże, które wcześniej rozpuszczam z cukrem (rozgniatam drożdże z cukrem widelcem, aż zrobią się płynne. Wbić jajka i wszystko razem wymieszać. Dodać szczyptę soli. Ciasto wyrabiamy, aż będzie gładkie i delikatne.
Dzielimy ciasto na części i każdą część rozwałkowujemy i wycinamy w trójkąty. Na każdy trójkąt wykładamy nadzienie i formujemy rogalika.
Gotowe rogale układamy na blaszce i smarujemy rozmąconym jajkiem.
Pieczemy ok 20 min w 175st.
Dzielimy ciasto na części i każdą część rozwałkowujemy i wycinamy w trójkąty. Na każdy trójkąt wykładamy nadzienie i formujemy rogalika.
Gotowe rogale układamy na blaszce i smarujemy rozmąconym jajkiem.
Pieczemy ok 20 min w 175st.