Wiesia G

Wiesia G

Kucharz
[Przepisów: 6]

Rogaliki krucho-drożdżowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne i delikatne rogaliki. Nadzieniem rogalików może być wszystko na co mamy akurat ochotę-dżem, ser, mak. Są naprawdę pyszne w każdym wydaniu.

Rogaliki krucho-drożdżowe Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Rogaliki krucho-drożdżowe

 

Sposób przygotowania:

Rogaliki krucho-drożdżowe
Do mąki dodać miękkie masło, kwaśną śmietanę oraz drożdże, które wcześniej rozpuszczam z cukrem (rozgniatam drożdże z cukrem widelcem, aż zrobią się płynne. Wbić jajka i wszystko razem wymieszać. Dodać szczyptę soli. Ciasto wyrabiamy, aż będzie gładkie i delikatne.

Dzielimy ciasto na części i każdą część rozwałkowujemy i wycinamy w trójkąty. Na każdy trójkąt wykładamy nadzienie i formujemy rogalika.

Gotowe rogale układamy na blaszce i smarujemy rozmąconym jajkiem.

Pieczemy ok 20 min w 175st.
Rogaliki krucho-drożdżowe
po ubieczeniu najlepiej wyłożyć rogaliki na kratkę i wystudzić
Rogaliki krucho-drożdżowe
dekoracja rogalików wedle uznania.U mnie przeważnie lukier lub czekolada