MałaMi89

MałaMi89

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 280]

Rogaliki francuskie z dżemem i jabłkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ekspresowe w przygotowaniu (5 minut + pieczenie), przepyszne rogaliki z ciasta francuskiego to sposób na słodką przekąskę lub drugie śniadanie. Takie croissanty śmiało możemy zabrać do pracy czy gdziekolwiek ze sobą.

Rogaliki francuskie z dżemem i jabłkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rogaliki francuskie z dżemem i jabłkiem

 

  • 1 duży płat ciasta francuskiego
  • 1 jabłko
  • 8 łyżek dżemu z czarnego bzu
  • 2 łyżki mleka

Sposób przygotowania:

Rogaliki francuskie z dżemem i jabłkiem
Płat ciasta francuskiego tnę na 8 części - mniej więcej kwadraty. Każdy kawałek smaruję łyżką dżemu z czarnego bzu, ale prócz brzegów.

W rogach kładę po kawałku obranego ze skórki jabłka i całość zwijam w rogalik.

Gotowe układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smaruję mlekiem (*krok można pominąć lub posmarować roztrzepanym jajkiem).

Piekę około 20 minut w 180 stopniach (do ładnego zrumienienia).
Rogaliki francuskie z dżemem i jabłkiem
Ciasto francuskie tnę na w miarę równe kwadraty.
Rogaliki francuskie z dżemem i jabłkiem
Każdą część smaruję dżemem, ale bez brzegów
Rogaliki francuskie z dżemem i jabłkiem
W rogach układam kawałki jabłka (obranego)
Rogaliki francuskie z dżemem i jabłkiem
Układam na blaszce, smaruję i wstawiam do pieca