Sposób przygotowania:
Kakaowe zawijaski z serem i borówkąEtap 1:
Mleko podgrzać. Drożdże rozetrzeć z cukrem, wlać mleko oraz wsypać 2 łyżki mąki. Wymieszać do rozpuszczenia i odstawić rozczyn w ciepłe miejsce, aż podwoi objętość.
Etap 2:
Masło roztopić i ostudzić. Do miski wsypać przesianą mąkę, dodać kakao, wymieszać. Kolejno wlać aktywne drożdże, masło, dodać roztrzepane jajko, szczyptę soli i cukier. Zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę.
Etap 3:
Ser zmiksować na gładką masę z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i żółtkiem.
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość podzielić je na 8 równych kawałków. Rozwałkować na małe placki. Na każdy z nich nakładać po łyżeczce nadzienia i zwijać w sakiewkę. Rozwałkować ponownie na kształt koła i zrobić podłużne nacięcia zostawiając niewielki wolny od nacięć margines. Zwijać w rulon zaczynając od naciętej strony. Rulon chwycić za dwa końce i zwinąć w koło.
Etap 4:
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć drożdżowe zawijaski zachowując odstęp. Pozostawić w ciepłym miejscu na 20 minut, posmarować roztrzepanym białkiem.
Etap 5:
Piec w nagrzanym piekarniku do temp. 200°C przez ok. 15 min. Wystudzić na kratce. Polać lukrem i posypać borówkami.
Jagodowa
Magdalena88
Hrabina w kuchni
Magdalena dziękuję za komplement ;)