SUPERPRZEPIS

Dzik duszony w piwie z buraczkami

  • 3
  • pacpaw
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 10
Dzik duszony w piwie z buraczkami Więcej zdjęć (5)

Kawał szlachetnej dziczyzny duszony z warzywami. Aromatyzowany jasnym piwem regionalnym. Rozpływa się w ustach, a buraczki nie tylko nadają żywego koloru, ale też wraz z nutą piwną odpowiadają za doznania smakowe klasy światowej.

Składniki:

Dzik duszony w piwie z buraczkami

 

 

Sposób przygotowania:

Dzik duszony w piwie z buraczkami
Przyprawy ziołowe: ziele angielskie, pieprz kolorowy, kolendrę oraz liść laurowy tłuczemy w moździerzu. Przesypujemy do naczynia w którym będziemy marynować mięso. Wlewamy olej. Mieszamy. Mięso z dzika (udziec) kroimy w spore kawałki. Większe niż na gulasz. Z jednej strony solimy z drugiej posypujemy pieprzem ziołowym i nacieramy roztartym czosnkiem. Wkładamy do naczynia z marynatą. Dokładnie mieszamy, tak aby marynata połączyła się z mięsem. Z wierzchu polewamy jeszcze warstwę oleju, aby odciąć dostęp powietrza. Mięso marynujemy co najmniej 24 godziny. Po tym czasie kawałki mięsa obtaczam w mące i rumienię na rozgrzanym oleju. Do brytfanki wlewam piwo około 300 ml. Podgrzewam po czym stopniowo wkładam smażone kawałki dziczyzny. Na wierzch układam pokrojone buraki, seler oraz pietruszkę. Cebulę kroję w pióra. Smażę na pozostałym tłuszczu i również przekładam do brytfanki. Całość duszę pod przykryciem na małym ogniu około 2 godzin. W razie potrzeby podlewam piwem. Smacznego.
Dzik duszony w piwie z buraczkami
Pokrojone mięso z dzika przyprawiamy i marynujemy w aromatycznej zalewie
Dzik duszony w piwie z buraczkami
Marynowane mięso obtaczam w mące pszennej i wrzucam na rozgrzany olej rzepakowy
Dzik duszony w piwie z buraczkami
Zarumienione kawałki mięsa przekładam do brytfanki i podlewam piwem regionalnym
Dzik duszony w piwie z buraczkami
Dodaję również pokrojone warzywa oraz podsmażoną cebulę