Sposób przygotowania:
Dzik duszony w piwie z buraczkami
Przyprawy ziołowe: ziele angielskie, pieprz kolorowy, kolendrę oraz liść laurowy tłuczemy w moździerzu. Przesypujemy do naczynia w którym będziemy marynować mięso. Wlewamy olej. Mieszamy. Mięso z dzika (udziec) kroimy w spore kawałki. Większe niż na gulasz. Z jednej strony solimy z drugiej posypujemy pieprzem ziołowym i nacieramy roztartym czosnkiem. Wkładamy do naczynia z marynatą. Dokładnie mieszamy, tak aby marynata połączyła się z mięsem. Z wierzchu polewamy jeszcze warstwę oleju, aby odciąć dostęp powietrza. Mięso marynujemy co najmniej 24 godziny. Po tym czasie kawałki mięsa obtaczam w mące i rumienię na rozgrzanym oleju. Do brytfanki wlewam piwo około 300 ml. Podgrzewam po czym stopniowo wkładam smażone kawałki dziczyzny. Na wierzch układam pokrojone buraki, seler oraz pietruszkę. Cebulę kroję w pióra. Smażę na pozostałym tłuszczu i również przekładam do brytfanki. Całość duszę pod przykryciem na małym ogniu około 2 godzin. W razie potrzeby podlewam piwem. Smacznego.
kołczu
jaNina
pacpaw