Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Żeberka duszone w piwie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Żeberka duszone w piwie podawać z ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty

Żeberka duszone w piwie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Żeberka duszone w piwie

 

 

Sposób przygotowania:

Żeberka duszone w piwie
Żeberka pokroić na mniejsze kawałki, umyć, osuszyć i wrzucić do garnka lub metalowej miski. Wsypać obie papryki, majeranek i sól. Czosnek obrać, pokroić w kosteczkę, wrzucić do żeberek. Wlać 2-3 łyżki oleju i dokładnie zamieszać. Przykryć i wstawić na noc do lodówki. Na drugi dzień na patelni rozgrzać odrobinę oleju, obsmażyć żeberka z obu stron. Następnie wlać 300 ml piwa jasnego, zagotować.Przykryć pokrywką, zmniejszyć ogień i dusić aż mięso będzie miękkie (u mnie około 50 minut).
Żeberka duszone w piwie
Żeberka pokroić na mniejsze kawałki, umyć, osuszyć i wrzucić do garnka lub metalowej miski
Żeberka duszone w piwie
Etap 2Na drugi dzień na patelni rozgrzać odrobinę oleju, obsmażyć żeberka z obu stron.
Żeberka duszone w piwie
Etap 3Następnie wlać 300 ml piwa jasnego, zagotować.
Żeberka duszone w piwie
Przykryć pokrywką, zmniejszyć ogień i dusić aż mięso będzie miękkie (u mnie około 50 minut).