BĄBELEK85

BĄBELEK85

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 186]

Żeberka na kapuście.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Pyszne miękkie mięso w połączeniu z delikatnym bigosem. Pyszne i sycące danie. Najlepiej smakuje z ziemniakami.

Żeberka na kapuście.

Składniki:

Żeberka na kapuście.

 

  • kg żeberek wieprzowych (ja miałam ekstra mięsne)
  • główka młodej kapusty
  • cebula
  • 2 marchewki
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziel angielskich
  • łyżka wegety
  • piperz świeżó mielony
  • pęczek koperku
  • łyżka mąki
  • łyżka koncentratu

Sposób przygotowania:

Żeberka na kapuście.
Żeberka dokładnie myję i zalewam wodą. Dodaję do garnka ziela i liście , z pęczka koperku odcinam część z łodygami i wkładam go garnka. Resztę koperku siekam. Nakrywam i gotuję około pół godziny. Marchew i cebulę kroję w kostkę. Kapustę grubo siekam. Do mięsa dodaję pokrojoną cebulę i marchew. Gotuję kolejne 15 minut. Kiedy mięso będzie miękkie dokładam kapustę. Wszystko razem gotuję do miękkości. Wyjmuje liście i ziela oraz łodygi kopru, dodaję wegetę, pieprz, koncentart pomidorowy i posiekany koper. Zagęszam łyżką mąki wymieszaną z odrobina zimnej wody.