joaska500

joaska500

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 283]

Żeberka w kapuście.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Bardzo smaczne i kruche żeberka gotowane w kapuście :)))

Żeberka w kapuście. Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Żeberka w kapuście.

 

  • 1 kg odciśniętej kapusty kiszonej
  • 1 kg poszatkowanej kapusty białej
  • 2 kg żeberek
  • 3 liście laurowe
  • 1 kostka rosołowa drobiowo-wołowa
  • 1 kostka rosołowa drobiowa
  • 2 duże cebule
  • sól
  • pieprz
  • olej

 

Sposób przygotowania:

Żeberka w kapuście.
Żeberka solimy i pieprzymy po czym wstawiamy je na min. 2 godziny do lodówki. Do dużego garnka wkładamy kapustę kiszoną i liście laurowe. Duże kawałki żeberek obsmażamy z obu stron na oleju. Obsmażone żeberka układamy na kapuście kiszonej i posypujemy je kilogramem poszatkowanej białej kapusty. Cebulę obieramy, myjemy i kroimy w kostkę, po czym smażymy ją na złoty kolor na tym samym tłuszczy na którym smażyliśmy żeberka. Cebulę wraz z tłuszczem przelewamy do garnka z kapustami (nie mieszamy). Rosołki rozpuszczamy w ok 1 litrze wody i wlewamy go do żeberek (powinno go być tyle żeby przykrył całe danie). Całość dusimy na wolnym ogniu do momentu aż biała kapusta na z góry będzie miękka (ok 2 godziny). Przed podaniem dania na stół żeberka kroimy na mniejsze kawałki a kapustę dokładnie mieszamy. W razie potrzeby (gdyby kapusta była zbyt kwaśna) dodajemy odrobinę cukru. Smacznego :))
Żeberka w kapuście.
Przed podaniem dania na stół żeberka kroimy na mniejsze kawałki a kapustę dokładnie mieszamy.