Agata88

Agata88

Szef Kuchni
[Przepisów: 48]

Żeberka na ostro

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne żeberka na ostro, są znakomite, teraz często korzystam z tego przepisu, łatwe i szybkie w przygotowaniu.

Żeberka na ostro

Składniki:

Żeberka na ostro

Na żeberka

  • 0,5 kg żeberek (paski)
  • 3 ząbki czosnku
  • duża cebula
  • przyprawa do żeberek
  • 2 łyżki octu winnego
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki pikantnego ketchupu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 8 łyżek oleju lub oliwy

Sposób przygotowania:

Żeberka na ostro
Żeberka umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem następnie pokroić tak żeby każdy kawałek miał po dwie kostki. Cebulę obrać i drobno posiekać, czosnek obrać i przepuścić przez praskę, Na patelni rozgrzać dwie łyżki oleju, dorzucić cebulę i czosnek i zeszklić ją. Do masy należy wlać ocet winny, sos sojowy, ketchup, miód, oliwę i wymieszać.

Do przygotowanej marynaty włożyć kawałki mięsa, dokładnie wymieszać, trzymać żeberka w marynacie, pod przykryciem około 30 min, posypać przyprawą do żeberek, tak przygotowane ułożyć na blachę lub naczynie żaroodporne i włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 stopni piec 20 min z każdej strony, podczas pieczenia można posmarować żeberka pozostałą marynatą.

Podawać z ziemniakami i surówką lub ogórkami.