Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 813]

SUPERPRZEPIS

Żeberka w słodko-ostrym sosie chilli

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 26

Słodko-pikantne żeberka to świetna propozycja na obiad lub na kolację. Zamarynowane żeberka z powodzeniem mogą być zarówno upieczone w piekarniku jak i grillowane.

Żeberka w słodko-ostrym sosie chilli Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Żeberka w słodko-ostrym sosie chilli

 

Sposób przygotowania:

Żeberka w słodko-ostrym sosie chilli
Żeberka myjemy, osuszamy i kroimy na kawałki. W garnku zagotowujemy około 1,5 litra wody razem z ząbkami czosnku, liśćmi laurowymi i zielem angielskim, wodę lekko solimy.

Do gotującej się wody wkładamy pokrojone żeberka i obgotowujemy je około 30 minut. Wyjmujemy z wody i odstawiamy do wystygnięcia. Do rondka wsypujemy cukier i wlewamy wodę, zagotowujemy. Do gotuj ago syropu dodajemy posiekaną jak najdrobniej papryczkę chilli, przeciśnięty przez praskę czosnek i imbir. Wlewamy sos sojowy i gotujemy całość około 15 minut lub do momentu kiedy połowa wody odparuje ( sos ma mieć konsystencję gęstego syropu ).

Sos odstawiamy na 1 5 minut aby przestygł poczym zalewamy nim wystudzone żeberka. Żeberka marynujemy minimum 4 godziny a najlepiej całą noc. Zamarynowane żeberka przekładamy do naczynia żaroodpornego (wraz z marynatą), przykrywamy je folią i pieczemy w 180 stopniach 15-20 minut.

Po tym czasie folię ściągamy i żeberka pieczemy jeszcze kolejne 15-20 minut lub do momentu uzyskania złotej barwy.

Upieczone żeberka serwujemy polane powstały w trakcie pieczenia sosem, posypane kolendrą.

UWAGA! Żeberka można również upiec na grillu. Grillujemy je po 15-25 minut z każdej strony, smacznego ; ) 
Żeberka w słodko-ostrym sosie chilli
Zeberka obgotowujemy w wodzie z liściem laurowym, czosnkiem i zielem angielskim
Żeberka w słodko-ostrym sosie chilli
Z cukru, chilli, czosnku i imbiru przygotowujemy sos słodki chilli
Żeberka w słodko-ostrym sosie chilli
Obgotowane żeberka zalewamy sosem chilli i marynujemy przez noc
Żeberka w słodko-ostrym sosie chilli
Żeberka pieczemy w piekarniku lub na grilli około 15 minut z każdej strony

Tagi:

danie mięso