Justi2401

Justi2401

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 361]

Żeberka słodko-pikantne

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Tak przygotowane żeberka smakują wyśmienicie, mięsko jest miękkie i samo odchodzi od kości. Żeberka mają posmak lekko słodki, lekko ostry, ale bardzo wyrazisty. Polecam na obiad.

Żeberka słodko-pikantne

Składniki:

Żeberka słodko-pikantne

Mięso:

  • 1 kg żeberek wieprzowych, mięsnych (kąty)
  • olej do smażenia

Marynata:

  • 1 łyżka miodu płynnego
  • 1/2 łyżeczki chilli w proszku
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pasty wasabi
  • 2 łyżki sosu słodko-kwaśnego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki musztardy sarepskiej
  • 8 łyżek oleju rzepakowego

Sposób przygotowania:

Żeberka słodko-pikantne
1. Składniki na marynatę dokładnie wymieszać w misce. Wrzucić umyte i osuszone papierowym ręcznikiem żeberka podzielone na kawałki. Natrzeć marynatą, miskę przykryć folią spożywczą i odłożyć na noc do lodówki.

2. Na patelni rozgrzać olej, żeberka obsmażyć po minucie-dwie z każdej strony. Przełożyć je do naczynia żaroodpornego i piec około 80-90 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.

Smacznego!