żeberka na ostro

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Tłuste i rozgrzewające, idealne na zbliżającą się wielkimi krokami zimę, lub na męski wieczorek do wódki. Panowie będą zachwyceni.

żeberka na ostro

Składniki:

żeberka na ostro

 

Sposób przygotowania:

żeberka na ostro
Żeberka myjemy, kroimy w porcje i wkładamy do wysokiego naczynia. Dodajemy 5 łyżek ketchupu, łyżkę rozmarynu i curry, sok z cytryny, 3 łyżki sosu chilli i przecier pomidorowy. Mieszamy, odstawiamy na godzinę. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni, wkładamy żeberka w żaroodpornym naczyniu z pokrywką i pieczemy 30 min. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i czekamy jeszcze około 20 minut. Radzę przygotować coś do picia.