Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1434]

Żeberka pieczone w rękawie

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne i aromatyczne żeberka, które doskonale nadają się na obiad. Mięso jest soczyste i łatwo odchodzi od kości.

Żeberka pieczone w rękawie

Składniki:

Żeberka pieczone w rękawie

 

  • 700 g żeberek wieprzowych
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • 1 łyżeczka czosnku w proszku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1/2 łyżeczki tymianku

Sposób przygotowania:

Żeberka pieczone w rękawie

Marynowanie:

Żeberka pieczone w rękawie
Można też użyć swoich ulubionych przypraw.

Umyte oraz osuszone żeberka należy poporcjować na odpowiednie kawałki, a przyprawy połączyć w osobnej misce. Następne mieszanką przypraw dokładnie natrzeć mięso i całość odstawić na kilka godzin do lodówki.

Pieczenie:

Żeberka pieczone w rękawie
Rękaw pod koniec pieczenia rozciąć, aby żeberka nabrały rumianego koloru.

Żeberka przełożyć do rękawa do pieczenia. Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 70 minut w temperaturze 180 stopni. Pod koniec wspomnianego czasu rękaw rozciąć, żeby mięso ładnie się zarumieniło.