Stenka

Stenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 331]

Kotlety z cukinii i komosy ryżowej

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 9
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Dla wegetarian i nie tylko. Kotlety mielone niemuszą być tylko mięsne, warto czasami poeksperymentować.

Kotlety z cukinii i komosy ryżowej Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Kotlety z cukinii i komosy ryżowej

 

Sposób przygotowania:

Kotlety z cukinii i komosy ryżowej
Komosę ryżową zalać szklanką wody i gotować około 15-20 minut do miękkości w garnku pod przykryciem. Cukinię obrać, wydrążyć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce jarzynowej. Ziemniaki też obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Posolić i odstawić na pół godziny, aby zebrał się płyn. Odlać zebrany płyn z cukinii i ziemniaków przez sito. Odcisnąć.

Cebulę i czosnek drobno pokroić i zeszklić na tłuszczu. Wymieszać wszystkie składniki. Uformować dowolnej wielkości kotlety, obtoczyć w bułce tartej.

Usmażyć kotlety na dowolnym tłuszczu.
Kotlety z cukinii i komosy ryżowej
Gotując komosę ryżową należy dać dwa razy więcej wody
Kotlety z cukinii i komosy ryżowej
Cukinię należy zetrzeć na tarce jarzynowej.
Kotlety z cukinii i komosy ryżowej
Cukinię należy dokładnie osączyć z wody.
Kotlety z cukinii i komosy ryżowej
Wszystkie składniki na kotlety złaczyć ze sobą.
Kotlety z cukinii i komosy ryżowej
Wszystkie składniki na kotlety dobrze wymieszać
Kotlety z cukinii i komosy ryżowej
Uformowane kotlety obtoczyć w bułce tartej