Zgobisz

Zgobisz

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 401]

Moje ulubione chorizo - rouladen

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Będzie ogniście - moje roladki wieprzowe z chorizo zachwycą Cię ładną ostrością i sprawią, że będziesz przy lampce czerwonego wina marzył o Hiszpani.

Moje ulubione chorizo - rouladen Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Moje ulubione chorizo - rouladen

 

  • 4 sznycle wieprzowe (każdy około 160 g.)
  • 160 g. chorizo (hiszpańska papryka salami)
  • tłuszcz do smażenia (4 łyżki oleju)
  • 500 ml wywaru lub bulionu (mięsny)
  • 500 ml czerwonego wina
  • 3 cebule (pokroić w kostkę)
  • 1 mały bakłażan
  • 60 g. zielonych oliwek (bez pestek)
  • 1 łyżeczka musztardy (gruboziarnista)
  • 2 łyżki paprykakremu (ajvar)
  • 1 liść laurowy
  • 1/2 łyżeczki rozmarynu (świeży / igiełki)
  • przyprawy: sól / pieprz

Sposób przygotowania:

Moje ulubione chorizo - rouladen
► Bakłażan umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić wzdłuż na 1/2 cm. plastry, posolić i odstawić na 10 minut na bok. Oliwki zmiksować lub utrzeć z musztardą w moździerzu na kremową pastę. Bakłażan usmażyć na patelni na gorącym tłuszczu ( 2 łyżki oleju ) z każdej strony. Bakłażan wyjąć.

► Sznycle wieprzowe ( oberschale ) opłukać, osuszyć, przykryć folią spożywczą i lekko rozklepać młotkiem do mięsa. Górną stronę sznycli popieprzyć, posolić i posmarować pastą z oliwek. Następnie obłożyć plastrami bakłażana, chorizo salami ( pokrojone na krótkie cienkie słupki ) i zwinąć w roladę. Rolady spiąć wykałaczkami lub obwiązać sznurkiem i z wierzchu oprószyć solą i pieprzem. W brytfannie rozgrzać pozostały tłuszcz ( 2 łyżki oleju ) i obsmażyć w nim rolady. Rolady wyjąć z brytfanny.

► W tłuszczu po smażeniu rolad, zeszklić cebulę, wlać wino, bulion, dodać liść laurowy, rozmaryn i doprowadzić do wrzenia. Rolady z powrotem włożyć do brytfanny i odkrytą brytfannę z roladami włożyć do piekarnika, dusić około 45 minut w 180°C / Termoobieg /.

► Po tym czasie rolady wyjąć z brytfanny. Z sosu usunąć liść laurowy i gotowć na wolnym ogniu przez około 10 minut. Teraz sos doprawić solą, pieprzem i paprykakremem do smaku. Sos zmiksować z blenderem ręcznym.
Moje ulubione chorizo - rouladen
Po tym czasie rolady wyjąć z brytfanny, z sosu usunąć liść laurowy i gotowć na wolnym ogniu przez chwilę.
Moje ulubione chorizo - rouladen
Odkrytą brytfannę z roladami włożyć do piekarnika i dusić przez około 45 minut w 180°C / Termoobieg /.
Moje ulubione chorizo - rouladen
W tłuszczu po smażeniu rolad, zeszklić cebulę, dodać resztę składników i zagotować - rolady z powrotem włożyć do brytfanny.
Moje ulubione chorizo - rouladen
Rolady obwiązać sznurkiem i na rozgrzanym tłuszczu obsmażyć - rolady wyjąć z brytfanny.
Moje ulubione chorizo - rouladen
Oliwki zmiksować z musztardą na kremową pastę - chorizo salami pokroić na krótkie cienkie słupki.
Moje ulubione chorizo - rouladen
Najważniejsze ale nie wszystkie składniki które będę potrzebował.