Sio-Smutki

Sio-Smutki

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 105]

Żeberka pieczone z ziołami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Żeberka pieczone z dużą ilością ziół, pełne smaku, pięknie pachnące.Polecam Wam taki sposób, są mięciutkie i przepyszne.

Żeberka pieczone z ziołami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Żeberka pieczone z ziołami

 

  • Składniki:
  • 1 kg żeberek wieprzowych
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżka soli
  • po 1 łyżeczce: suszonego majeranku, bazylii, estragonu i oregano
  • 1 łyżeczka słodkiej, mielonej papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • chili w płatkach do posypania

Sposób przygotowania:

Żeberka pieczone z ziołami
Myję i osuszam żeberka. Mieszam zioła, sól i przeciśnięty przez praskę czosnek- tą mieszanką nacieram mięso. Na dno blachy wlewam połowę oleju, układam mięso, oprószam je chili, przykrywam folią aluminiową i piekę godzinę w temperaturze 190 stopni, po czym zdejmuj folię i piekę jeszcze pół godziny. Po tym czasie przykrywam blachę folią jeszcze na 15 minut.
Żeberka pieczone z ziołami
To doskonały sposób na przygotowanie żeberek, polecam !