krzyssiu_o1995

krzyssiu_o1995

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 348]

Zebra

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Bardzo dobre polecam wszystkim

Zebra

Składniki:

Zebra

 

  • 1 szklanka białej oranżady
  • 1 szklanka oliwy
  • 2
  • 5 szklanki mąki + 2 łyżki
  • 1 szklanka cukru
  • 5 jajek
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia (z czubkiem)
  • 1 cukier waniliowy

Sposób przygotowania:

Zebra
Jajka utrzeć z cukrem (zrobić kogiel mogiel), potem dodawać na przemian mąkę (wymieszaną z proszkiem do pieczenia), oranżadę i oliwę − około 3−4 zmiany.

Po wymieszaniu podzielić masę na dwie równe części − do jednej części dodać 2 łyżki mąki, a do drugiej kakao. Masy wlewać na przemian (po około 3 łyżki) do tortownicy wysmarowanej uprzednio masłem i posypanej bułką tartą.

Piec około 1,5 godziny w temperaturze 150 stopni C.

Tagi:

jajko jajka