krzyssiu_o1995

krzyssiu_o1995

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 348]

Zebra budyniowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Bardzo dobre polecam wszystkim

Zebra budyniowa

Składniki:

Zebra budyniowa

 

  • 1 Budyń o smaku waniliowym
  • 1 Budyń o smaku czekoladowym
  • 1 litr mleka
  • 6 łyżek cukru
  • 2 Cukry wanilinowe
  • 4 jajka
  • 5 dag czekolady
  • 1 łyżka posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • wiórki czekoladowe do dekoracji

Sposób przygotowania:

Zebra budyniowa
Żółtka ubić na parze z 2 łyżkami cukru, białka ubić na sztywną pianę. W 2 garnkach zagotować po pół litra mleka, dodać po 2 łyżki cukru i po 1 cukrze wanilinowym. Oddzielnie ugotować budynie rozmieszane z odrobiną mleka. Zdjąć z ognia. Do każdego dodać połowę masy żółtkowej, potem połowę piany z białek. Do budyniu waniliowego dodać skórkę pomarańczową, do czekoladowego - startą czekoladę. Do pucharków wlać jednocześnie jasny i ciemny budyń tak, aby warstwy się nie wymieszały. Ostudzić. Ozdobić wiórkami czekoladowymi. Smacznego!