kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Żelowane wiśnie z chili

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Z wiśni można przygotować tysiąc dań. Zapraszam na jedno z najlepszych z nich. Żelowane wiśnie lub jak kto woli naturalny kisiel z wiśniami. Pychota! Można jeść go samego lub używać jako dodatek do lodów, gofrów deserów. Polecam spróbować.

Żelowane wiśnie z chili

Składniki:

Żelowane wiśnie z chili

 

  • 1,5kg wydrylowanych wiśni
  • 3 szklanki wody
  • 1,5 szklanki cukru
  • cała papryczka chili
  • 6 łyżek maki ziemniaczanej

Sposób przygotowania:

Żelowane wiśnie z chili
Wiśnie umyć, wydrylować z pestek i umieścić w dużym garnku. Zalać wodą oraz dodać cukier i papryczkę chilli. Gotować na wolnym ogniu 15 minut od zagotowania. Wyciągnąć papryczkę. Mąkę ziemniaczaną zmieszać z niewielką ilością wody. Dodać do gotujących się wiśni i energicznie mieszać. Zdjęć z ognia i gorące rozlać do wysterylizowanych słoików. Pasteryzować prze 15minut

Tagi:

mak wiśnie owoce