Sposób przygotowania:
Waniliowa panna cotta z sosem owocowym
Żelatynę wsypać do kubeczka, zalać niewielką ilością wrzątku. Rozmieszać dokładnie. W garnuszku zmieszać mleko, śmietanę i cukier waniliowy. Zagotować. Zdjąć z gazu, dodać żelatynę i dokładnie wymieszać. Lekko ostudzić. Przelać do pojemniczków lub naczynek. Po całkowitym ostygnięciu przełożyć do lodówki. Maliny rozmrozić, wrzucić wraz z frużeliną do rondelka i zagotować aż płyn lekko odparuje. Ma być gęsty owocowy sos. Wystudzić (jeśli frużelina była mało słodka można dodać cukru. Ja nie dodawałam, pasował mi kwaskowaty smak owoców do słodkiej waniliowej śmietanki). Gdy deser stężeje, wstawić pojemniczki na moment do gorącej wody. Przełożyć na talerzyk, polać sosem owocowym i od razu podawać.