Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1411]

Zielone muffiny z czekoladą i nutą cytryny

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 9
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Pyszne muffinki o ciekawym kolorze - dzięki zielonej herbacie. Babeczki smakują rewelacyjnie i są proste w przygotowaniu.

Zielone muffiny z czekoladą i nutą cytryny Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Zielone muffiny z czekoladą i nutą cytryny

Babeczki:

  • 110 g masła
  • 90 g cukru
  • 2 jajka
  • 110 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżki zielonej herbaty matcha
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • kilka kropel aromatu cytrynowego
  • 1/3 łyżeczki startej skórki cytrynowej
  • 40g czekolady (użyłam gorzkiej z żurawiną)

Polewa:

Sposób przygotowania:

Zielone muffiny z czekoladą i nutą cytryny

Ciasto:

Zielone muffiny z czekoladą i nutą cytryny
Ciasta połączonego z suchymi składnikami nie nalezy długo mieszać.

Masło i cukier zmiksować na biały puch. Nie przerywając miksowania - wbijać jajka. Dodać kilka kropel aromatu cytrynowego i wszystkie suche składniki - uprzednio przesiane i połączone ze sobą. Do masy wrzucić posiekaną czekoladą i skórkę cytrynową. Dokładnie wymieszać za pomocą szpatułki.

Pieczenie:

Zielone muffiny z czekoladą i nutą cytryny
Z podanycg proporcji wychodzi 9 babeczek.

Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Każdą papilotkę napełnić ciastem do 4/5 jej wysokości. Babeczki piec 20-25 minut w 180 stopniach.

Polewa:

Zielone muffiny z czekoladą i nutą cytryny
Muffinki doskonale smakują także bez polewy.

Czekoladę z masłem roztopić. Polewą posmarować ostudzone muffinki. Ciastka ozdobić wg uznania.