xooxoo

xooxoo

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 91]

Muffinki z czekoladą i malinami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Muffinki, które zawsze wychodzą. Idealnie miękkie, z kawałkami czekolady i dodatkiem malin. Pyszne - smakują każdemu.

Muffinki z czekoladą i malinami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Muffinki z czekoladą i malinami

 

  • Składniki suche:
  • 2 szkl. mąki
  • 0,5 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szkl. cukru
  • szczypta soli

 

  • Składniki mokre:
  • 1 szkl. mleka
  • 2 jajka
  • 0,5 szkl. oleju
  • łyżek sosu malinowego ewentualnie soku malinowego lub domowego dżemu malinowego (można przetrzeć również świeże maliny)
  • 1 tabliczka (100g) czekolady mlecznej pokrojonej na małe kawałki

Sposób przygotowania:

Muffinki z czekoladą i malinami
Jajka ubić a następnie dodać do nich wszystkie mokre (oprócz czekolady i malin) składniki i pomieszać delikatnie. Suche składniki wymieszać ze sobą. Połączyć suche i mokre składniki delikatnie mieszając. Gotową masę wyłożyć do foremek a następnie wsypać kawałki czekolady i pół łyżeczki malin. Aby czekolada dostała się w różne części muffinka najlepiej nakładać masę warstwowo i dodawać kawałki czekolady. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 * stopni przez około 20 -25 minut. Do momentu aż patyczek będzie suchy.
Muffinki z czekoladą i malinami
Przekrój gotowej muffinki z czekoladą i dodatkiem malin.