Sposób przygotowania:
Zielono-żółte leczo z papryką
Paprykę dokładnie myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w drobną kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Rozgrzewamy olej i wrzucamy paprykę z cebulą, chwilę smażymy, a następnie podlewamy odrobiną wody - dusimy pod przykryciem do momentu aż warzywa zmiękną. Gdy warzywa będą się dusiły na patelni podsmażamy mięso mielone z wegetą - dodajemy je co duszącej się papryki. Dodajemy 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego. Cienką kiełbasę i boczek kroimy w kostkę wielkości kostki papryki i również podsmażamy na tłuszczu po mięsie mielonym. Dodajemy do reszty i dusimy jeszcze chwilkę, aż warzywa będą miękkie. Całość doprawiamy do smaku wymienionymi przyprawami. Leczo podajemy z ryżem lub świeżym pieczywem.
alicja.gotuje