Cukiereczek13

Cukiereczek13

Złoty Ekspert
[Przepisów: 651]

Książka Kucharska: Sprawdzone przepisy na leczo

Zielono-żółte leczo z papryką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Jedna z najbardziej rozpoznawalnych potraw kończącego się lata.

Zielono-żółte leczo z papryką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zielono-żółte leczo z papryką

 

 

Sposób przygotowania:

Zielono-żółte leczo z papryką
Paprykę dokładnie myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w drobną kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Rozgrzewamy olej i wrzucamy paprykę z cebulą, chwilę smażymy, a następnie podlewamy odrobiną wody - dusimy pod przykryciem do momentu aż warzywa zmiękną. Gdy warzywa będą się dusiły na patelni podsmażamy mięso mielone z wegetą - dodajemy je co duszącej się papryki. Dodajemy 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego. Cienką kiełbasę i boczek kroimy w kostkę wielkości kostki papryki i również podsmażamy na tłuszczu po mięsie mielonym. Dodajemy do reszty i dusimy jeszcze chwilkę, aż warzywa będą miękkie. Całość doprawiamy do smaku wymienionymi przyprawami. Leczo podajemy z ryżem lub świeżym pieczywem.
Zielono-żółte leczo z papryką
Wszystko smażymy chwilę na oleju, a następnie podlewamy odrobiną wody i dusimy pod przykryciem.
Zielono-żółte leczo z papryką
W między czasie na patelni podsmażamy mięso mielone z wegetą.
Zielono-żółte leczo z papryką
Dodajemy wszystko do duszonych warzyw, dusimy jeszcze chwilkę, aż warzywa będą miękkie.
Zielono-żółte leczo z papryką
Leczo podajemy z ryżem lub świeżym pieczywem.