iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Ziemniaczana zapiekanka z patelni

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zapiekanka z patelni w połączeniu z dowolną surówką to pyszny i sycący obiad, naje się nią nawet głodny mężczyzna.

Ziemniaczana zapiekanka z patelni

Składniki:

Ziemniaczana zapiekanka z patelni

 

Sposób przygotowania:

Ziemniaczana zapiekanka z patelni

ETAP 1:

Ziemniaczana zapiekanka z patelni
Warzywa a zwłaszcza brukselka nie może za bardzo zmięknąć.

Marchew zetrzeć na grubych oczkach tarki, olej podgrzać na patelni i podsmażyć marchewkę po 3 minutach dodać pokrojony w paseczki por i brukselkę pokrojona na ćwiartki, posypać niewielka ilością soli, podlać 2 łyżkami wody i poddusić 2-3 minuty ( warzywa mają tylko delikatnie zmięknąć).

ETAP 2:

Ziemniaczana zapiekanka z patelni
Ziemniaki nie maja być smazone a tylko mają sie lekko podgrzać.

Ziemniaki pokroić w plasterki, a szynkę w paseczki i dodać na patelnię posypać po wierzchu pieprzem ziołowym, wymieszać i podgrzać ziemniaki nie smażyć.

ETAP 3:

Ziemniaczana zapiekanka z patelni
Nie wolno za bardzo spiec zapiekanki ma być tylko ścięta.

Jajka ubić z płatkami chili oraz solą i pieprzem ( przyprawy tak na oko dodane) , ubitymi jajkami zalać ziemniaki na patelni i przykryć pokrywką na małym palniku smażyć kilka minut do lekkiego podsmażenia się spodu.


Duży płaski talerz przyłożyć do patelni i wyłożyć podsmażoną stroną do góry naszą zapiekankę ( robimy to odwracając patelnie do góry dnem), następnie delikatnie ponownie zsuwamy na patelnię stroną nieusmażoną i smażymy kolejne kilka minut.
Podajemy gorące z dowolną surówką.