Sposób przygotowania:
Zapiekanka ziemniaczana z parówkami.
Ziemniaki obieramy i gotujemy z dodatkiem soli ,odcedzamy, studzimy i kroimy w plastry o szerokości 1,5cm.Cebulę obieramy i kroimy w talarki, pieczarki płuczemy i kroimy w plasterki ,z parówek ściągamy osłonki i kroimy w plastry o szerokości 2 cm.Na patelnię wlewamy ogień ,wsypujemy cebulę i smażymy przez 5 minut, mieszając ,aby się nie przypaliła,następnie gotową cebulę przekładamy na talerz. Na tym samym pozostałym po cebuli oleju smażymy pieczarki,doprawiamy solą i pieprzem i smażymy przez 10 minut , przekładamy na talerz.Parówki smażymy też na tej samej patelni przez 7 minut ,posypując czerwoną papryką.Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach. Do miski wlewamy śmietanę, wbijamy jajko ,dodajemy soli i pieprzu oraz ser zółty i wszystko dokładnie mieszamy.Naczynie żaroodporne spryskujemy olejem i układamy zapiekankę:ziemniaki,cebulę,pieczarki. parówki,następną porcję ziemniaków i wszystko zalewamy przegotowanym sosem śmietanowo-jajeczno-serowy. Wstawiamy na 20 minut do piekarnika .Pieczemy w temperaturze 180stopni. Podajemy z keczupem.