Sposób przygotowania:
Zapiekanka ziemniaczana z cukinią
Obieramy ziemniaki i gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia. Kurczaka marynujemy w oleju, przyprawie do gyrosa, vegecie, oregano, majeranku, bazylii i słodkiej papryce. Zostawiamy na min. 20 min, podem podsmażamy na patelce. Pieczarki kroimy w plasterki, siekamy cebulę i razem podsmażamy na patelni doprawiając do smaku. Cukinie kroimy w grube plastry i również smażymy na patelni na niewielkiej ilości tłuszczu, krótką chwilę z jednej i drugiej strony. Możemy posypać ją lekko vegetą i pieprzem. Paprykę kroimy zaś w paseczki i również podsmażamy na patelni.
Sos: W rondelku rozpuszczamy masło. W osobnym naczyniu mąkę rozpuszczamy w mleku. Masło powoli dodajemy do mleka z mąką, cały czas mieszając. W szklance żółtko rozbełtujemy z 2 łyżkami mleka i wlewamy do sosu. Dodajemy vegete, pieprz, bazylię, oregano, majeranek. Nie dopuszczamy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia gdy zaczyna gęstnieć.
Ziemniaki kroimy na grube plastry i układamy warstwę w wysmarowanym tłuszczem naczyniu wodoodpornym. Na to rozkładamy równomiernie pieczarki z cebulą, następnie kurczaka, paprykę, cukinię, a na samą górę znów ziemniaki. Całość zalewamy sosem i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 30 min. Pod koniec pieczenia na samą górę rozkładamy tarty ser. I voila, smacznego .
Sos: W rondelku rozpuszczamy masło. W osobnym naczyniu mąkę rozpuszczamy w mleku. Masło powoli dodajemy do mleka z mąką, cały czas mieszając. W szklance żółtko rozbełtujemy z 2 łyżkami mleka i wlewamy do sosu. Dodajemy vegete, pieprz, bazylię, oregano, majeranek. Nie dopuszczamy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia gdy zaczyna gęstnieć.
Ziemniaki kroimy na grube plastry i układamy warstwę w wysmarowanym tłuszczem naczyniu wodoodpornym. Na to rozkładamy równomiernie pieczarki z cebulą, następnie kurczaka, paprykę, cukinię, a na samą górę znów ziemniaki. Całość zalewamy sosem i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 30 min. Pod koniec pieczenia na samą górę rozkładamy tarty ser. I voila, smacznego .
Mikrula
333zula
polecam, jest pyszne :)
Mikrula