VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 789]

Jajka w sosie musztardowo chrzanowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Takie jajka pamiętam z dzieciństwa. Mama zawsze robiła je z musztardą, ja dodałam jeszcze chrzan. Obiad dosłownie w kilka minut!

Jajka w sosie musztardowo chrzanowym

Składniki:

Jajka w sosie musztardowo chrzanowym

 

 

  • Sos:
  • 1 łyżka masła
  • 1,5 łyżki mąki pszennej
  • 1,5 szklanki wody
  • 4 łyżki musztardy sarepskiej
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1 łyżeczka tartego chrzanu (ze słoiczka)
  • 0,5 łyżeczki przyprawy uniwersalnej np.. Kucharek
  • Sól
  • Pieprz

Sposób przygotowania:

Jajka w sosie musztardowo chrzanowym
Jajka gotujmy na twardo.

Na patelni lub w garnku rozpuszczamy masło. Wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy do momentu powstania jasnej zasmażki. Całość podlewamy woda i mieszamy, aż zasmażka się rozpuści. Dodajemy musztardę, chrzan oraz śmietanę.

Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i przyprawą uniwersalną.

Sosem polewamy jajka.