paulinaanna777

paulinaanna777

Starszy Kucharz
[Przepisów: 11]

Ziemniaczane Półksiężyce

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ziemniaczane Półksiężyce są z wierzchu chrupiące, a w środku mięciutkie. Alternatywa dla lubiących grube frytki:)

Ziemniaczane Półksiężyce Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ziemniaczane Półksiężyce

 

  • 1 kilogram ziemniaków (najlepiej duże, długie).
  • pół litra oleju.
  • sól.
  • ketchup.

 

Sposób przygotowania:

Ziemniaczane Półksiężyce
- Ziemniaki obrać i umyć. - Przekroić każdy ziemniak wzdłuż, a potem kroić plastry ok 1 cm w poprzek. - Olej rozgrzać na patelni na największym ogniu. - Wrzucać półksiężyce na rozgrzany olej i obsmażyć z każdej strony. - Nie wolno mieszać ziemniaków na patelni, bo się porozpadają. Trzeba obsmażyć je z jednej strony, a potem przewrócić na drugą. - Podawać z mięskiem i surówkami, lub same z ketchupem :) SMACZNEGO!!!
Ziemniaczane Półksiężyce
Obrane i umyte ziemniaki przekrawamy wzdłuż.
Ziemniaczane Półksiężyce
Teraz należy pokroić plastry w poprzek, tak żeby powatsły półksiężyce.
Ziemniaczane Półksiężyce
Pokrojone ziemniaki wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem.
Ziemniaczane Półksiężyce
Półksiężyce należy przewrócić, gdy zezłocą się o d jednej strony. Nie można ich mieszać podczas smażenia bo zrobi się z nich papka.

Tagi:

ziemniaki