BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Ziemniaczane róże w cieście francuskim

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Polecam róże z ziemniaków , robi sie jak róże z jabłek , a ja postanowiłam zrobi z ziemniaków i wyszły pyszne ,tyle tylko że mogłam pokroić cieńsze plasterki.

Ziemniaczane róże w cieście francuskim Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ziemniaczane róże w cieście francuskim

 

Sposób przygotowania:

Ziemniaczane róże w cieście francuskim
Ziemniaki wyszorować szczoteczką pod bieżącą wodą , osuszyć, przeciąć na ćwiartki.

Pokroić w cienkie plasterki.( u mnie trochę za grube ) plasterki ziemniaków przełożyć do garnka, zalać wodą z odrobiną soli tak aby ziemniaki były zakryte. 

Gotować ok. 3 minut, aby plasterki lekko zmiękły.

Następnie odlać wodę przełożyć na sito pozostawić do ostygnięcia. 

Ciasto francuskie rozwinąć podzielić i pociąć na równe paski.

Paski posmarować lekko keczupem.

Na połowie paska ułożyć plasterki ziemniaków tak aby nachodziły na siebie.

Pozostałą część paska nałożyć ziemniaki zakrywając je do połowy.

Paski zwinąć i gotowe róże włożyć do formy na muffinki lekko wysmarowanej tłuszczem oprószyć przyprawą do ziemniaków.

Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50 minut w temperaturze 180 - 200 stopni.

W razie konieczności róże można zakryć folią aluminiową.
Ziemniaczane róże w cieście francuskim
Róże z ziemniaków wyszły smaczne i szybko znikały ze stołu