Sposób przygotowania:
Ziemniaczane róże w cieście francuskim
Ziemniaki wyszorować szczoteczką pod bieżącą wodą , osuszyć, przeciąć na ćwiartki.
Pokroić w cienkie plasterki.( u mnie trochę za grube ) plasterki ziemniaków przełożyć do garnka, zalać wodą z odrobiną soli tak aby ziemniaki były zakryte.
Gotować ok. 3 minut, aby plasterki lekko zmiękły.
Następnie odlać wodę przełożyć na sito pozostawić do ostygnięcia.
Ciasto francuskie rozwinąć podzielić i pociąć na równe paski.
Paski posmarować lekko keczupem.
Na połowie paska ułożyć plasterki ziemniaków tak aby nachodziły na siebie.
Pozostałą część paska nałożyć ziemniaki zakrywając je do połowy.
Paski zwinąć i gotowe róże włożyć do formy na muffinki lekko wysmarowanej tłuszczem oprószyć przyprawą do ziemniaków.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50 minut w temperaturze 180 - 200 stopni.
W razie konieczności róże można zakryć folią aluminiową.
Pokroić w cienkie plasterki.( u mnie trochę za grube ) plasterki ziemniaków przełożyć do garnka, zalać wodą z odrobiną soli tak aby ziemniaki były zakryte.
Gotować ok. 3 minut, aby plasterki lekko zmiękły.
Następnie odlać wodę przełożyć na sito pozostawić do ostygnięcia.
Ciasto francuskie rozwinąć podzielić i pociąć na równe paski.
Paski posmarować lekko keczupem.
Na połowie paska ułożyć plasterki ziemniaków tak aby nachodziły na siebie.
Pozostałą część paska nałożyć ziemniaki zakrywając je do połowy.
Paski zwinąć i gotowe róże włożyć do formy na muffinki lekko wysmarowanej tłuszczem oprószyć przyprawą do ziemniaków.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50 minut w temperaturze 180 - 200 stopni.
W razie konieczności róże można zakryć folią aluminiową.
gusia1000