Justyna92

Justyna92

Złoty Ekspert
[Przepisów: 951]

Ziemniaczki odpadkowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Ziemniaczki odpadkowe czyli z serii coś z niczego! Niektórzy ściągają skórkę z upieczonych biszkoptów więc zamiast ją wyrzucić można zrobić właśnie takie ziemniaczki!

Ziemniaczki odpadkowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ziemniaczki odpadkowe

 

  • skórka ściągnięta z wierzchy 4 biszkoptów
  • 30 ml spirytusu
  • 100g skórki kandyzowanej
  • garść rodzynek i posiekanych orzechów
  • 2-3 łyżki dżemy wiśniowego
  • wiórki kokosowe

Sposób przygotowania:

Ziemniaczki odpadkowe
Skórkę ściągniętą z wierzchy czterech biszkoptów , skórkę kandyzowaną rodzynki, orzechy, spirytus oraz dżem wiśniowy dokładnie ze sobą wymieszać na jednolitą masę.Z powstałej masy formować nie duże kulki . Wiórki koksowe wysypać na talerz i obtaczać powstałe wcześniej kulki. Układać w naczyniu i wstawić do lodówki do schłodzenia.Można też dodać boki biszkoptów, herbatniki itp.
Ziemniaczki odpadkowe
Skórkę ściągniętą z wierzchy czterech biszkoptów , boki biszkoptów wymieszać
Ziemniaczki odpadkowe
Dodać orzechy , rodzynki i skórkę kandyzowaną
Ziemniaczki odpadkowe
Dodać alkohol, dżem i dokładnie wymieszać
Ziemniaczki odpadkowe
Formować kulki i obtaczać w wiórkach kokosu