Megg

Megg

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 412]

Ziemniaki po szwajcarsku

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ziemniaki po szwajcarsku

Ziemniaki po szwajcarsku Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ziemniaki po szwajcarsku

 

Sposób przygotowania:

Ziemniaki po szwajcarsku
Ziemniaki obrać, umyć i pociąć na plastry o grubości 2 cm. Plastry ziemniaków ułożyć na blaszce. Masło roztopić i posmarować każdy plaster ziemniaka, a następnie posypać przyprawą do ziemniaków. Blaszkę z ziemniakami włożyć do nagrzanego piekarnika i piec 20 min w 180 st. W tym czasie obrać cebulę i pokroić ją w kostkę. Po tym czasie wyjąć blaszkę z ziemniakami i każdy plaster ziemniaka odwrócić na drugą stronę i posmarować koncentratem pomidorowym. Następnie na każdy plasterek nałożyć cebulę, posolić i posypać oregano. Włożyć do piekarnika i piec przez kolejne 20 min. W tym czasie zetrzeć ser żółty na tarce o grubych oczkach. Następnie wyjąć blaszkę z ziemniakami, każdy plasterek posypać serem i włożyć do piekarnika jeszcze na 5 min, aby ser się rozpuścił. Gotowe ziemniaczki podawać z ketchupem jako samodzielne danie lub jako dodatek do mięsa. Smacznego!
Ziemniaki po szwajcarsku
Ziemniaki po szwajcarsku
Ziemniaki po szwajcarsku
Ziemniaki po szwajcarsku