Sposób przygotowania:
Ziemniaki z grilla z koperkiem i czosnkiem
Młode ziemniaki dokładnie skrobiemy ze skórki. Płuczemy i wrzucamy do garnka, zalewamy wodą i solimy. Gotujemy do momentu, aż będą prawie miękkie. Następnie odcedzamy je i zostawiamy do ostygnięcia.
W międzyczasie do miski wlewamy olej i wsypujemy sól oraz pieprz, dodajemy drobno posiekany koperek. Ząbki czosnku obieramy z łupinek i wyciskamy przez praskę wprost do miski. Całość dokładnie mieszamy. Do miski w olejem i przyprawami dajemy porcjami ziemniaki i dokładnie je obtaczamy.
Ziemniaki układamy na foli aluminiowej wyłożonej na ruszcie grilla. Pieczemy je z każdej strony przez 20 minut. Następnie zdejmujemy je z foli i układamy bezpośrednio na ruszcie, wówczas otrzymamy chrupiącą, lekko przyrumienioną skórkę.
Upieczone ziemniaki podajemy np. z sosem tzatziki lub czosnkowym.
W międzyczasie do miski wlewamy olej i wsypujemy sól oraz pieprz, dodajemy drobno posiekany koperek. Ząbki czosnku obieramy z łupinek i wyciskamy przez praskę wprost do miski. Całość dokładnie mieszamy. Do miski w olejem i przyprawami dajemy porcjami ziemniaki i dokładnie je obtaczamy.
Ziemniaki układamy na foli aluminiowej wyłożonej na ruszcie grilla. Pieczemy je z każdej strony przez 20 minut. Następnie zdejmujemy je z foli i układamy bezpośrednio na ruszcie, wówczas otrzymamy chrupiącą, lekko przyrumienioną skórkę.
Upieczone ziemniaki podajemy np. z sosem tzatziki lub czosnkowym.