szpileczka

szpileczka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1249]

Ziemniaki z miętą i koperkiem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Ziemniaki z miętą i koperkiem są pysznym i aromatycznym dodatkiem do obiadu.

Ziemniaki z miętą i koperkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ziemniaki z miętą i koperkiem

 

  • 3 ziemniaki
  • kilka gałązek koperku
  • kilka gałązek świeżej mięty
  • 1 łyżeczka łagodnej musztardy (u mnie jerozolimska)
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • sól
  • kolorowy pieprz

Sposób przygotowania:

Ziemniaki z miętą i koperkiem
Ziemniaki szorujemy i gotujemy w łupinkach w wodzie z dodatkiem połowy łyżeczki soli. Ugotowane ziemniaki odcedzamy i nacinamy wzdłuż. Koperek myjemy i drobno siekamy. Z gałązek mięty odrywamy listki i kroimy je drobno. Do szklanki wrzucamy koperek, miętę, dodajemy musztardę, oliwę i odrobinę soli. Ziemniaki przekładamy do naczynia żaroodpornego i w miejscu nacięcia nakładamy przygotowany farsz. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy 10 minut. Posypujemy świeżo zmielonym kolorowym pieprzem i podajemy z gałązką świeżej mięty.
Ziemniaki z miętą i koperkiem
Podstawą są ziemniaki świeży koperek i mięta
Ziemniaki z miętą i koperkiem
Świeży koperek myjemy i drobno siekammy.
Ziemniaki z miętą i koperkiem
Mieszamy miętę z koprkiem musztarda i oliwa
Ziemniaki z miętą i koperkiem
Na ponacinane ziemniaki nakładamy przygotowany farsz

Tagi:

ziemniaki