Sposób przygotowania:
Zimowa szczawiowa według Buni
Ugotować na twardo jajka . Obrać i pokroić w ćwiartki . Zagotować bulion ze szczawiem . Dodać połowę kopru. Na talerze rozlać zupę , obłożyć jajkami , posypać resztą kopru .Wlewać po odrobinie śmietanki. Szczaw na zupę wg przepisu : ,, Szczaw na zimę wg Buni" Podaję w składnikach gotowy bulion bo ja mam zawsze zamrożone takie porcje . Jeśli ktoś nie ma to po prostu zrobi zupę drugiego dnia po gotowaniu rosołu , zrobi z kostki rosołowej lub ugotuje wywar specjalnie .Tu już każdy sam decyduje którą wersje wybierze . Jedno co mi w tej zimowej ( w stosunku do letniej ) szczawiowej przeszkadza to kolor - nie jest soczysto zielona :) . Dla tego szczerze posypuję ją koprem .
kasiunia.1981
darmiona
Netka
Ja tez robie szczawiowa z ziemniakami,wogole mam jeszcze pol sloiczka szczawiu,bedzie nastepna w kolejce:)
Babciagramolka
Najlepszy szczaw to był taki zbierany na dzikich łąkach koło działki Dziadków - ja zbierałam - Babcia na działce od razu czyściła a po przyjściu do domu wekowała . Teraz niestety szczaw kupny w sezonie albo od znajomych z działki .