Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Zimowa szczawiowa według Buni

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Szczawiową robię cały rok . Wiosną i latem ze szczawiu świeżego, a zimą z wekowanego.

Zimowa szczawiowa według Buni Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zimowa szczawiowa według Buni

 

  • 1 słoiczek wekowanego szczawiu ( ok. 1 szklanki )
  • 1,5 szklanki bulionu ( drobiowy lub warzywny - w ostateczności z kostki rosołowej )
  • 1/4 szklanki słodkiej śmietanki
  • 4 jajka
  • 4 łyżki pokrojonego koperku

 

Sposób przygotowania:

Zimowa szczawiowa według Buni
Ugotować na twardo jajka . Obrać i pokroić w ćwiartki . Zagotować bulion ze szczawiem . Dodać połowę kopru. Na talerze rozlać zupę , obłożyć jajkami , posypać resztą kopru .Wlewać po odrobinie śmietanki. Szczaw na zupę wg przepisu : ,, Szczaw na zimę wg Buni" Podaję w składnikach gotowy bulion bo ja mam zawsze zamrożone takie porcje . Jeśli ktoś nie ma to po prostu zrobi zupę drugiego dnia po gotowaniu rosołu , zrobi z kostki rosołowej lub ugotuje wywar specjalnie .Tu już każdy sam decyduje którą wersje wybierze . Jedno co mi w tej zimowej ( w stosunku do letniej ) szczawiowej przeszkadza to kolor - nie jest soczysto zielona :) . Dla tego szczerze posypuję ją koprem .
Zimowa szczawiowa według Buni
Gotowe składniki na błyskawiczną szczawiową - tylko zrobić
Zimowa szczawiowa według Buni
Ugotować na twardo jajka - powinno być po 2 na porcję bo nic innego do zupy nie dajemy
Zimowa szczawiowa według Buni
Jajka obrać ze skorupek i pokroić na ćwiatrki tak by było łatwiej je nabierać
Zimowa szczawiowa według Buni
Zagotować szczaw z bulionem i połową koperku .Rozlać na talerze