Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Ziołowa polędwiczka z salsą z botwinki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Delikatna, soczysta, zdrowa i pachnąca ziołami polędwiczka wieprzowa w towarzystwie salsy z botwinki to idealny pomysł na pożegnanie do następnego roku znikającej już ze straganów botwinki, polecam ; )

Ziołowa polędwiczka  z salsą z botwinki

Składniki:

Ziołowa polędwiczka z salsą z botwinki

 

  • 2 polędwiczki o wadze 400 gram
  • 1 garść świeżej mięty
  • 1 garść świeżego oregano
  • 1 garść świeżej pietruszki
  • Sól, pieprz
  • 1 łyżka oliwy
  • Folia spożywcza
  • Salsa z botwinki ( przepis znajdziecie pod tym linkiem - https://gotujmy.pl/salsa-z-botwinki-z-pistacjami,przepisy-dodatki-przepis,240186.html

Sposób przygotowania:

Ziołowa polędwiczka z salsą z botwinki
W 4 litrowym garnku zagotowujemy wodę. Polędwiczkę myjemy, osuszamy, usuwamy ścięgna (jeśli są ) lekko solimy i pieprzymy.

Zioła drobno siekamy mieszamy je razem i wysypujemy na talerz.

Polędwiczkę delikatnie smarujemy oliwą i obtaczamy w ziołach. T

ak przygotowaną polędwiczkę kładziemy na folii spożywczej i dokładnie ją zwijamy (szczelnie ) i tworzymy z niej mięsny cukierek.

Do gotującej się wody wrzucamy nasze mięsne cukierki i gotujemy je 15-20 minut. Wyjmujemy, wyciągamy z folii i odstawiamy na 5 minut, aby mięso odpoczęło.

Kiedy soki w mięsie równomiernie się rozłożą kroimy je na plasterki i serwujemy je z salsą z botwinki, smacznego ; )