Sposób przygotowania:
Ziołowa polędwiczka z kaszą jęczmienną wiejską
Oczyść polędwiczkę z błon, dokładnie wymyj i osusz ręcznikiem papierowym, oprósz solą i pieprzem. Jeśli masz świeże oregano i bazylię to dokładnie posiekaj i wymieszaj z bułką tartą, dodaj szczyptę soli, pieprz, startą skórkę z cytryny i 1,5 łyżki oliwy. Na patelni stop masło, dodaj olej i obsmaż szybko polędwiczkę z każdej strony, by zamknęły się pory i by mięso było soczyste. Panierkę rozłóż na talerzu. Ciepłą polędwiczkę posmaruj musztardą obtocz w ziołach i każdej strony i dociśnij. Przełóż do naczynia żaroodpornego i skrop oliwą. Piecz 20 minut w 170 stopniach. Odstaw na chwilę i podawaj najlepiej z sałatką i ugotowaną szklanką kaszy jęczmiennej wiejskiej.