Tit

Tit

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 820]

Polędwiczki wieprzowe w ziołowym sosie

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Polędwiczki opłukać wodą. Do garnka wlać litr wody, dodać kostki rosołowe i zagotować. Do bulionu włożyć polędwiczki i poczekać aż

Polędwiczki wieprzowe w ziołowym sosie

Składniki:

Polędwiczki wieprzowe w ziołowym sosie

 

  • pół kilo polędwiczek wieprzowych
  • 2 kostki rosołu drobiowego
  • pół pęczka natki pietruszki
  • pół pęczka bazylii
  • pół pęczka szczypiorku
  • pół pęczka trybulii
  • 3 dag kaparów
  • 2 ogórki konserwowe
  • 50 g słupków migdałowych
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 czerwona papryka
  • sól, pieprz
  • sos tabasco

Sposób przygotowania:

Polędwiczki wieprzowe w ziołowym sosie
Polędwiczki opłukać wodą. Do garnka wlać litr wody, dodać kostki rosołowe i zagotować. Do bulionu włożyć polędwiczki i poczekać aż zawrze. Następnie zmniejszyć ogień i gotować tak przez 25 minut. Kiedy bulion wystygnie mięso wyjąć i odsączyć.

Słupki migdałowe uprażyć na suchej patelni na małym ogniu tak, żeby nabrały złocistej barwy. Czosnek i cebulę posiekać i podsmażyć na maśle. Umyte i osuszone zioła posiekać. Listki należy najpierw oderwać od gałązek. Kapary oraz ogórki najpierw posiekać i za pomocą miksera lub blendera zmiksować na puree.

Czosnek z cebulą, puree z ogórków i kaparów, posiekane zioła i migdały połączyć i wymieszać. Całość zmiksować z ½ szklanki wcześniej przygotowanego bulionu, oraz dwiema łyżeczkami oliwy z oliwek. Umytą paprykę pokroić w kostkę i dodać do ziołowego sosu. Sos doprawić do smaku solą, pieprzem i tabasco, odstawić na 40 minut. Mięso pokroić na plastry.

Podawać z sosem i ziemniakami.

Tagi:

sosy kapary