Sposób przygotowania:
Polędwiczki wieprzowe w ziołowym sosie
Polędwiczki opłukać wodą. Do garnka wlać litr wody, dodać kostki rosołowe i zagotować. Do bulionu włożyć polędwiczki i poczekać aż zawrze. Następnie zmniejszyć ogień i gotować tak przez 25 minut. Kiedy bulion wystygnie mięso wyjąć i odsączyć.
Słupki migdałowe uprażyć na suchej patelni na małym ogniu tak, żeby nabrały złocistej barwy. Czosnek i cebulę posiekać i podsmażyć na maśle. Umyte i osuszone zioła posiekać. Listki należy najpierw oderwać od gałązek. Kapary oraz ogórki najpierw posiekać i za pomocą miksera lub blendera zmiksować na puree.
Czosnek z cebulą, puree z ogórków i kaparów, posiekane zioła i migdały połączyć i wymieszać. Całość zmiksować z ½ szklanki wcześniej przygotowanego bulionu, oraz dwiema łyżeczkami oliwy z oliwek. Umytą paprykę pokroić w kostkę i dodać do ziołowego sosu. Sos doprawić do smaku solą, pieprzem i tabasco, odstawić na 40 minut. Mięso pokroić na plastry.
Podawać z sosem i ziemniakami.
Słupki migdałowe uprażyć na suchej patelni na małym ogniu tak, żeby nabrały złocistej barwy. Czosnek i cebulę posiekać i podsmażyć na maśle. Umyte i osuszone zioła posiekać. Listki należy najpierw oderwać od gałązek. Kapary oraz ogórki najpierw posiekać i za pomocą miksera lub blendera zmiksować na puree.
Czosnek z cebulą, puree z ogórków i kaparów, posiekane zioła i migdały połączyć i wymieszać. Całość zmiksować z ½ szklanki wcześniej przygotowanego bulionu, oraz dwiema łyżeczkami oliwy z oliwek. Umytą paprykę pokroić w kostkę i dodać do ziołowego sosu. Sos doprawić do smaku solą, pieprzem i tabasco, odstawić na 40 minut. Mięso pokroić na plastry.
Podawać z sosem i ziemniakami.
marietta