Sposób przygotowania:
Ziołowe ciasto na pizzę
1. Najpierw robimy rozczyn. Letnią wodę wlewamy do miseczki, rozkruszamy drożdże oraz dosypujemy pół łyżeczki cukru. Całość odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. 2. W międzyczasie przygotowujemy miskę, do której wsypujemy mąkę. Dodajemy pół łyżeczki soli oraz suszone zioła. 3. Gdy rozczyn jest gotowy, przystępujemy do wykonywania ciasta. 4. Do mąki wlewamy przygotowane wcześniej drożdże i energicznie zagniatamy ciasto. Gdy będzie zbyt klejące dosypujemy szczyptę mąki. 5. Kiedy ciasto będzie wyrobione dodajemy oliwę i ponownie zagniatamy. 6. Przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na kilka minut. Przed położeniem na ciasto dodatków do pizzy warto nakłuć je widelcem w kilku miescach.