p.jola1

p.jola1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 919]

Ziołowo-pomidorowy sos do gołąbków

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Ziołowo-pomidorowy sos do gołąbków bez tłuszczu

Ziołowo-pomidorowy sos do gołąbków Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ziołowo-pomidorowy sos do gołąbków

 

  • 1 op. koncentratu pomidorowego,
  • 1 łyżka przyprawy Smak lata,
  • 1 kostka rosołowa
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
  • 1/2 łyżeczka oregano
  • 100 ml mleka,
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej,
  • do smaku sól i pieprz,
  • 1 łyżeczka cukru,

 

Sposób przygotowania:

Ziołowo-pomidorowy sos do gołąbków
100 ml mleka mieszamy z 1 łyżką skrobi kukurydzianej. W 1/2 litrze wody rozpuszczamy 1 kostkę rosołową i 1 łyżkę przyprawy Smak Lata, doprawiamy oregano i bazylią, pieprzem, dodajemy mały koncentrat pomidorowy i łyżeczkę cukru dla złamania kwasu koncentratu. Gotujemy aż koncentrat się rozpuści, dodajemy mleko wymieszane ze skrobią. Gotujemy na małym ogniu aż sos zgęstnieje, podajemy do gołąbków.
Ziołowo-pomidorowy sos do gołąbków
W 1/2 litrze wody rozpuszczamy 1 kostkę rosołową i 1 łyżkę przyprawy Smak Lata
Ziołowo-pomidorowy sos do gołąbków
doprawiamy oregano i bazylią, pieprzem, dodajemy mały koncentrat pomidorowy
Ziołowo-pomidorowy sos do gołąbków
dodajemy mleko wymieszane ze skrobią aby zagęścić sos

Tagi:

przyprawy