Bernadetta

Bernadetta

Złoty Ekspert
[Przepisów: 947]

Żółto- zielone kopytka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Kopytka inspirowane książką Grzagorza Łapanowskiego "Smakuje"...

Żółto- zielone kopytka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Żółto- zielone kopytka

 

Sposób przygotowania:

Żółto- zielone kopytka
Ziemniaki obieramy ze skóry, dokładnie myjemy i gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. Po przestudzeniu mielimy lub jeszcze gorące przeciskamy przez praskę, dodajemy mąkę pszenną. Koperek dokładnie płuczemy, osuszamy z nadmiaru wody i drobno siekamy, dodajemy do ziemniaków. Wyrabiamy gładkie ciasto, formujemy cienkie wałeczki i ostrym nożem kroimy kopytka. Wodę zagotowujemy, dodajemy curry oraz sól i wrzucamy pokrojone kopytka. Gotujemy około 2-3 minuty od wypłynięcia. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Wstyd się przyznać, ale pierwszy raz gotowałam kolorowe kopytka, ale wiem że na pewno nie ostatni :) A czerwonych kopytek, które tak bardzo mi się spodobały, wg przepisu Pana Grzegorza na pewno kiedyś spróbuję
Żółto- zielone kopytka
Ziemniaki obieramy ze skóry, dokładnie myjemy i gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. Po przestudzeniu mielimy lub jeszcze gorące przeciskamy przez praskę
Żółto- zielone kopytka
dodajemy mąkę pszenną. Koperek dokładnie płuczemy, osuszamy z nadmiaru wody i drobno siekamy, dodajemy do ziemniaków.
Żółto- zielone kopytka
Wyrabiamy gładkie ciasto, formujemy cienkie wałeczki i ostrym nożem kroimy kopytka.
Żółto- zielone kopytka
Wodę zagotowujemy, dodajemy curry oraz sól i wrzucamy pokrojone kopytka. Gotujemy około 2-3 minuty od wypłynięcia. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Tagi:

kopytka kluski