Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Zrazy w sosie pomidorowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 11
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Brak Ci pomysłu na roladki schabowe, oto przepis dla Ciebie. Takie zraziki są idealne na różne uroczystości, a nadzienie samo rozpływa się w ustach, Zrazy w pomidorowym sosie również na niedzielny obiad.

Zrazy w sosie pomidorowym Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Zrazy w sosie pomidorowym

 

  • 1 kg schabu
  • 5 łyżeczek musztardy
  • 10 dag szynki w plastrach
  • 3 ogórki kiszone
  • 1 cebula
  • 1 szk. bulionu rosołowego lub kostka rosołowa
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki ketchupu pikantnego
  • 2 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • ½ łyżeczki papryki ostrej
  • Sól
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • Olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Zrazy w sosie pomidorowym

I

Zrazy w sosie pomidorowym

1. Mięso kroję plastry, rozbijam, doprawiam pieprzem oraz solą.
2. Każdy kawałek równomiernie smaruję musztardą, następnie na każdym kawałku mięsa układam plasterek szynki, słupek ogórka kiszonego, piórko cebuli.

II

Zrazy w sosie pomidorowym

3. Mięso zwijam w roladki i smażę na rozgrzanym oleju. Gdy mięso zmieni kolor, podlewam jedną szklanką bulionu i gotuję około 30 minut.

III

Zrazy w sosie pomidorowym

4. Na koniec dodaję koncentrat, ketchup, sos sojowy, wsypuję obie papryki oraz sól
5. Sos zagęszczam mąką rozrobioną w małej ilości wody.

IV

6. Zrazy gotowe, podaję z sałatką oraz ziemniakami.
7. Smacznego.