Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Kotlety z kurczaka z jajkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 7
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Propozycja na niedzielny obiad lub danie na różne imprezy. Filet z kurczaka w naleśnikowej panierce pod nietypową pierzynką, każdego skusi.

Kotlety z kurczaka z jajkiem

Składniki:

Kotlety z kurczaka z jajkiem

 

  • Składniki na ciasto naleśnikowe:
  • 1 szk. mąki pszennej
  • ½ szk. wody gazowanej
  • 1 całe jajko
  • ½ szk. mleka
  • Sól
  • Składniki na pierzynkę:
  • 1 cebula
  • 4 jajka
  • 100 g sera żółtego
  • Sól
  • Pieprz
  • 2 łyżki majonezu
  • Składniki pozostałe:
  • 1 podwójny filet kurczaka
  • 1 łyżka przyprawy do kurczaka
  • Olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Kotlety z kurczaka z jajkiem

I

Kotlety z kurczaka z jajkiem

Sposób przygotowania ciasta naleśnikowego:
1. Mąkę, sól wsypuję do miski, wbijam jajko, wlewam wodę, mieszając stopniowo mleko.

II

Kotlety z kurczaka z jajkiem

Sposób przygotowania kotletów:
1. Mięso kroję w plastry, delikatnie rozbijam, doprawiam przyprawą do kurczaka oraz solą.
2. Mięso zanurzam w cieście naleśnikowym i smażę z obu stron na rozgrzanym oleju.
3. Po usmażeniu kotlety układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

III

Kotlety z kurczaka z jajkiem

Sposób przygotowania pierzynki:
1. Cebulę obieram drobno kroję, smażę na rozgrzanym oleju, po usmażeniu studzę, przekładam do naczynia. Jajka gotuję na twardo, po ugotowaniu studzę, obieram, drobno siekam i łączę z cebulą.
2. Ser żółty ścieram na tarce o dużych oczkach, przekładam do jajek.
3. Następnie dodaję majonez, doprawiam pieprzem oraz solą, mieszam.
4. Pierzynkę nakładam na każdy kotlet.
5. Kotlety zapiekam 10 minut w rozgrzanym piekarniku w 180°C.

IV

6. Kotlety gotowe, podaję z ziemniakami oraz sałatką.
7. Smacznego.