Sposób przygotowania:
Kotlety drobiowe w sosie kurkowymI
Sposób przygotowania kotletów:
1. Mięso oczyszczam z błonek, bardzo drobno kroję, przekładam do miski, wbijam jajko, dodaję starta cebulę, wsypuję bułkę tartą, paprykę ostrą, sól, oragano. Mieszam masę mięsną aż będzie idealnie jednolita. Z masy mięsnej formuję kulki, obtaczam mące i nakładam na rozgrzany olej, smażę.
II
1. Kurki dokładnie oczyszczam, płuczę na sitku. Na patelni rozpuszczam masło, dodaję obraną, pokrojoną w kostkę cebulę oraz posiekany drobno czosnek, podsmażam.
2. Następnie dodaję wcześniej przygotowane kurki, podsmażam około 10 minut, doprawiam pieprzem, kurkumą oraz solą, wlewam bulion rosołowy.
3. Na koniec sos zagęszczam mąką rozrobioną ze śmietaną, gotuję do momentu zagotowania
III
4. Sos łączę z kotletami.
5. Danie gotowe, podaję z ziemniakami oraz surówką.
6. Smacznego.