Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Kotlety drobiowe w sosie kurkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Takich kotletów drobiowych jeszcze nie jedliście, ich smak jest niesamowity, rozpływa się w ustach. Chcesz zaskoczyć rodzinę, gości, szukasz nowych pomysłów, oto przepis dla Ciebie.

Kotlety drobiowe w sosie kurkowym

Składniki:

Kotlety drobiowe w sosie kurkowym

 

Sposób przygotowania:

Kotlety drobiowe w sosie kurkowym

I

Kotlety drobiowe w sosie kurkowym

Sposób przygotowania kotletów:
1. Mięso oczyszczam z błonek, bardzo drobno kroję, przekładam do miski, wbijam jajko, dodaję starta cebulę, wsypuję bułkę tartą, paprykę ostrą, sól, oragano. Mieszam masę mięsną aż będzie idealnie jednolita. Z masy mięsnej formuję kulki, obtaczam mące i nakładam na rozgrzany olej, smażę.

II

Kotlety drobiowe w sosie kurkowym

1. Kurki dokładnie oczyszczam, płuczę na sitku. Na patelni rozpuszczam masło, dodaję obraną, pokrojoną w kostkę cebulę oraz posiekany drobno czosnek, podsmażam.
2. Następnie dodaję wcześniej przygotowane kurki, podsmażam około 10 minut, doprawiam pieprzem, kurkumą oraz solą, wlewam bulion rosołowy.
3. Na koniec sos zagęszczam mąką rozrobioną ze śmietaną, gotuję do momentu zagotowania

III

4. Sos łączę z kotletami.
5. Danie gotowe, podaję z ziemniakami oraz surówką.
6. Smacznego.