Sposób przygotowania:
Zrazy wołowe z kolorowym nadzieniemETAP 1:
Papryki myjemy, kroimy w paseczki. Ogórka kroimy w paseczki.
Mięso wołowe rozbijamy, oprószamy solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym i oregano, z jednej strony smarujemy musztardą. Na każdym kawałku wołowiny układamy ser, szynkę, paseczki papryki i ogórka - jak na zdjęciu.
ETAP 2:
Mięso z dodatkami zwijamy w rolady. Rolady obtaczamy w mące i obsmażamy na oleju.
ETAP 3:
Roladki przekładamy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego, zalewamy bulionem. Roladki możemy spiąć za pomocą wykałaczek, aby się nie rozpadły w trakcie duszenia. Mięso dusimy ok. 1,5 -2 godziny aż będzie miękkie.
ETAP 4:
W trakcie duszenia przygotowujemy sos pieczarkowy. Pieczarki myjemy, oczyszczamy, kroimy w półplasterki, cebulę kroimy w kostkę, natkę siekamy. Na rozgrzanym oleju smażymy cebulę i pieczarki, aż woda z grzybów odparuje. Dodajemy sól, pieprz. Dodajemy śmietanę, podgrzewamy razem. Na koniec dodajemy natkę pietruszki.
Na 20 minut przed końcem duszenia zrazów do bulionu, w którym dusi się mięso, dodajemy sos pieczarkowy, mieszamy. W razie potrzeby sos zagęszczamy mąką.
Podajemy np. z klukami śląskimi.