joana30

joana30

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 185]

Zupa ala meksikana

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Pyszna i sycąca a co ważne rozgrzewająca zupa.

Zupa ala meksikana Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa ala meksikana

 

  • duży filet z kurczaka
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • puszka krojonych pomidorów
  • 2 łyżki mąki
  • łyżka kurkumy
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • sól, pieprz
  • 1-2 szkl bulionu warzywnego lub drobiowego
  • natka pietruszki
  • 2 łyżki oleju

 

Sposób przygotowania:

Zupa ala meksikana
Mięso umyć, osuszyć i pokroić w małą kostkę. W miseczce wymieszać mąkę, kurkumę i paprykę. Dodać kurczaka i dokładnie obtoczyć go w mieszance. W rondlu rozgrzać olej, zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, dodać zmiażdżony czosnek i kurczaka. Smażyć kilka minut. Następnie dodać zmiksowane pomidory i odsączoną kukurydzę. Dusić chwilę, dolać bulion (ilość zależy od tego jak gęstą zupę chcemy uzyskać). Gotować na małym ogniu ok 10 minut. Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki. Doprawić do smaku.
Zupa ala meksikana
Na głęboki talerz wsypać mąkę, kurkumę i ostra paprykę
Zupa ala meksikana
Mięso pokroić w kostkę i obtoczyć dokładnie w mieszance
Zupa ala meksikana
Na oleju przesmażyć cebulę, dodać czosnek i pokrojone mięso
Zupa ala meksikana
Do usmażonego mięsa dodać pomidory i kukurydzę