Zupa alenteżańska

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Liście kolendry oderwać od łodyżek, dodać czosnek i sól, razem zmiksować lub utrzeć z moździerzu. W trakcie dolewać oliwę, aby pow

Zupa alenteżańska

Składniki:

Zupa alenteżańska

 

  • 6 kromek wiejskiego chleba
  • 4 jajka
  • 1 duży pęczek świeżej kolendry
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 szklanki oliwy
  • 1 litr bulionu
  • Sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Zupa alenteżańska
Liście kolendry oderwać od łodyżek, dodać czosnek i sól, razem zmiksować lub utrzeć z moździerzu. W trakcie dolewać oliwę, aby powstał czosnkowo-ziołowy sos. Wlać do go wazy, dolać do niego podgrzany bulion, dorzucić pokrojony w kostkę chleb. W czasie, gdy chleb będzie wchłaniał płyn, ugotować jajka w koszulkach, wbijając je ostrożnie na wrzątek. Po trzech minutach zupę rozlać do talerzy i na wierzchu każdej porcji ostrożnie umieścić ugotowane jajko.

Tagi:

jajko chleb jajka