femme0fatale

femme0fatale

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 89]

Zupa buraczkowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Dla mnie zupa buraczkowa to wspomnienie dzieciństwa. Przedstawiam Wam zupę buraczkową według przepisu mojej mamy, pyszności!

Zupa buraczkowa Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Zupa buraczkowa

 

  • makaron świderki
  • 1 duży czerwony buraczek
  • 1 porcja rosołowa
  • 1 łyżka mąki
  • pół szklanki mleka
  • pęczek włoszczyzny
  • ocet, cukier

 

  • pietruszka do ozdoby

Sposób przygotowania:

Zupa buraczkowa
Porcję rosołową umyj, przełóż do garnka z wodą ( około 1 litr wody) i gotuj na małym ogniu. Gdy mięso zrobi się miękkie dodaj oczyszczoną włoszczyznę. Całość gotuj, aż warzywa będą miękkie. Następnie wyjmij mięso i warzywa, wywar przecedź, aby był klarowny.

Buraka dokładne wyszoruj, obierz i umyj. Pokrój go w plasterki. Około pół litra wody wlej do garnka/rondla oraz dodaj łyżkę octu, wrzuć pokrojonego buraka i gotuj do miękkości. Gdy buraczek będzie już miękki, wyjmij go z garnka i wlej do esencji buraczkowej wcześniej przygotowany wywar mięsny. ( mięso można wykorzystać jako nadzienie do krokietów). Całość zagotować.

Przygotować zawiesinę/zaklepkę z mąki i mleka ( płaska łyżka mąki na pół szklanki mleka ). Wlać na gotujący się wywar energicznie mieszając. Całość doprawić do smaku octem i cukrem.Zupa buraczkowa najlepiej smakuje z domowym makaronem, jednak można ją również podać dowolnym makaronem ( np. z świderkami).
Zupa buraczkowa
Zupę należy doprawić do smaku octem oraz cukrem.