Sposób przygotowania:
Zupa buraczkowa
Porcję rosołową umyj, przełóż do garnka z wodą ( około 1 litr wody) i gotuj na małym ogniu. Gdy mięso zrobi się miękkie dodaj oczyszczoną włoszczyznę. Całość gotuj, aż warzywa będą miękkie. Następnie wyjmij mięso i warzywa, wywar przecedź, aby był klarowny.
Buraka dokładne wyszoruj, obierz i umyj. Pokrój go w plasterki. Około pół litra wody wlej do garnka/rondla oraz dodaj łyżkę octu, wrzuć pokrojonego buraka i gotuj do miękkości. Gdy buraczek będzie już miękki, wyjmij go z garnka i wlej do esencji buraczkowej wcześniej przygotowany wywar mięsny. ( mięso można wykorzystać jako nadzienie do krokietów). Całość zagotować.
Przygotować zawiesinę/zaklepkę z mąki i mleka ( płaska łyżka mąki na pół szklanki mleka ). Wlać na gotujący się wywar energicznie mieszając. Całość doprawić do smaku octem i cukrem.Zupa buraczkowa najlepiej smakuje z domowym makaronem, jednak można ją również podać dowolnym makaronem ( np. z świderkami).
Buraka dokładne wyszoruj, obierz i umyj. Pokrój go w plasterki. Około pół litra wody wlej do garnka/rondla oraz dodaj łyżkę octu, wrzuć pokrojonego buraka i gotuj do miękkości. Gdy buraczek będzie już miękki, wyjmij go z garnka i wlej do esencji buraczkowej wcześniej przygotowany wywar mięsny. ( mięso można wykorzystać jako nadzienie do krokietów). Całość zagotować.
Przygotować zawiesinę/zaklepkę z mąki i mleka ( płaska łyżka mąki na pół szklanki mleka ). Wlać na gotujący się wywar energicznie mieszając. Całość doprawić do smaku octem i cukrem.Zupa buraczkowa najlepiej smakuje z domowym makaronem, jednak można ją również podać dowolnym makaronem ( np. z świderkami).