Sposób przygotowania:
Zupa buraczkowa z cukinią i fasolą
Buraki ugotować a potem wystudzić, obrać i pokroić w kostkę. Do garnka wlać zimną wodę i włożyć do niego umyte kości. Zagotować, zdjąć burzyny i gotować lekko posolone prawie do miękkości. Warzywa obrać, umyć i pokroić w kostkę. Gdy kości są miękkie dodać marchewkę, pietruszkę, seler, pora i koperek i gotować prawię do miękkości. Dodać przyprawy. Potem dodać pokrojone ziemniaki i cukinię, chwilę gotować i dodać pokrojone buraki i odsączoną z zalewy fasolę. Śmietanę wymieszać dokładnie z łyżką śmietany, odrobinę zupy wlać do śmietany, wymieszać i wlać do garnka z zupą. Zagotować w miarę potrzeby jeszcze doprawić. Zupa lepiej smakuje na drugi dzień.