Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Zupa buraczkowa zabielana

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Zupa buraczkowa na gesto. Z duza iloscia ziemniaków i buraków. Pyszna i zdrowa.

Zupa buraczkowa zabielana

Składniki:

Zupa buraczkowa zabielana

 

  • buraki - 5 sztuk,
  • 1,7 litra bulionu
  • cebula - 1 duza,
  • ziemniaki - 4 wieksze sztuki,
  • marchew - 4 srednie sztuki,
  • korzen pietruszki - 2 sztuki,
  • kawalek selera korzeniowego - ok 150g,
  • smietana slodka lub kwasna - 3 lyzki,
  • sok z cytryny, sól, vegeta,
  • pieprz, papryka czerwona slodka,
  • lisc laurowy - 2 sztuki,
  • ocet - 3 lyzeczki,
  • ziele angielskie - kilka lyzek,
  • cukier - do smaku.

Sposób przygotowania:

Zupa buraczkowa zabielana
Wszystkie warzywa obieramy, myjemy i kroimy w kosteczke. Ziemniaki zalewamy zimna woda aby nie sciemnialy. Do duzego trzylitrowego garnka wlewamy 1,7 bulionu, dodajemy buraki, ocet, lyzke soli, lyzke cukru, zagotowujemy. Buraki (typu organic, ktore rosly na naturalnym nawozie) wymaja 1,5-2 godzinnego gotowania na malym ogniu. Po godzinie gotowania dodajemy wszystkie pozostale warzywa, lacznie z przyprawami (poza smietana), zagotowujemy i gotujemy przez okolo 30 minut na wolnym ogniu, do miekkosci warzyw. Doprawiamy do smaku i zabielamy smietana. W razie koniecznosci podczas gotowania dolewamy wiecej wody. Smak mozna wzmocnic dodatkiem podsmazonego boczku, barszczykiem z torebki lub dodac chilli.

Tagi:

buraki